SM Kontroll logo

"Esély a mának és a holnapnak."

"Vedd kezedbe sorsod irányítását!"

"Ha magától nem megy, tanulni kell, mert az SM legyőzhető!"

"A Sclerosis Multiplexszel boldagan élés művészete."

"Kár, hogy nem 25 éve hallhattam ezeket az előadásokat. Még most sem volt későn!"

Az SM Kórlefolyása

Ha egyszer az élet folyamán kialakul egy autoimmun folyamat – azaz a szervezet immunvédekezése egy tévedés folyamán önmagára támad – ezt mai tudásunkkal nem tudjuk megfordítani.

A Sclerosis Multiplexben az immuntámadás célpontja az idegrendszeren belül az idegszálakat borító szigetelőanyag, a velősburok, másnéven a myelin hüvely. Az immunrendszer minden alkalommal támad, ha egy érzékenyített képviselője találkozik az ellenséggel.

Ebből ered a betegség jellegzetes visszatérő rosszabbodásokkal járó lefolyása. Egy- egy ilyen rosszabbodás után a beteg tünetmentessé válhat, de maradhatnak vissza apró tünetek. A meg-megújuló támadással és javulással járó kórformát hívjuk relapszusokkal és remissziókkal (rosszabbodásokkal és javulásokkal) járó formának. Egy idő után a folyamatos támadások következtében akkora terület károsodik, hogy a rendszer tűrőképessége, elfogy és lassan, hirtelen rosszabbodások nélkül folyamatosan kicsit rosszabbodik. Ezt hívjuk másodlagos progressziónak.

Más esetben, rendszerint a 40-es életkor után kezdődnek panaszok, amelyek szinte észrevétlenül hónapok, évek során rosszabbodnak, hirtelen, látványos rosszabbodás nélkül. Ezt a kórformát hívjuk primer progresszív SM-nek.

A benignus, vagy jóindulatú SM-ben 15-20 év kórlefolyás után esetleg visszatérő rosszabbodások és javulások ellenére sincsenek maradandó tünetek.

A neuromyelitis optica vagy Devic féle betegségben a látóideg gyulladást a nyaki gerincvelő súlyos károsodása követi az esetek egy részében komoly tüneteket hagyva maga után. E kórképet elkülönítették a klasszikus SM-től. Itt az aquaporin-4 sejthártyákon található ioncsatornák elleni humorális immuntámadásról van szó, szemben az SM-ben található sejtes immuntámadással.

Ritkán fordul elő, amikor kezdettől fogva rosszindulatú, gyorsan progrediáló a betegség, amit eddigi kezelési lehetőségeinkkel sem tudunk pozitívan befolyásolni.

Copyright © Neuro 2002 Bt.