SM Kontroll logo

"Esély a mának és a holnapnak."

"Vedd kezedbe sorsod irányítását!"

"Ha magától nem megy, tanulni kell, mert az SM legyőzhető!"

"A Sclerosis Multiplexszel boldagan élés művészete."

"Kár, hogy nem 25 éve hallhattam ezeket az előadásokat. Még most sem volt későn!"

A betegséget befolyásoló tényezők

Hosszú ideig értetlenül álltunk az egyes betegségformák romlási üteme előtt. Fiatal orvos koromban tapasztaltam, hogy egyik betegem, aki soha semmivel nem tudott kibékülni, mindig mindennel elégedetlen volt, minden, akkor modernnek számító kezelés ellenére gyorsan romlott és hamar el is vesztettük. Ilyen esetek pályám során többször ismétlődtek.

Máskor padig azt tapasztaltam, hogy a jobbindulatúnak látszó lefolyás mögött a betegség korai elfogadása, szorongásmentesség és komoly életcél állt.

Ismét más esetekben a kezdeti fokozatos gyors romlást vagy kezeléssel, vagy pszichotherápiával (agykontroll), vagy életstílus váltással sikerült megfordítani és javuló tendenciájúvá tenni.

A betegek döntő többségénél akkor látunk rosszabbodást, amikor stresszes (kilátástalan) helyzetbe kerülnek, tartósabban szoronganak, vagy valamilyen vírusfertőzésen esnek át. Mindkét alkalommal a szervezet azonos módon reagál, aktiválja az immunrendszert. Az aktivált immunrendszer gyakoribb esélyt ad az idegrendszer megtámadására, ezáltal több gócot hozhat létre és ezzel a károsodottság mértékét növeli. A gócok száma (a károsodott terület mértéke) és a beteg rokkantsági foka között nem találtak egyenes összefüggést. Természetesen a nagyobb károsodás, nagyobb eséllyel okozhat súlyosabb rokkantságot, de ez nem kötelező.

A pszicho-neuro-immunológia – a múl század 80-as éveiben formálódott új tudományág – hozta meg a megoldást a kérdésre. Mindkét esetben – a vírusinfekciót követően és a stresszes állapotokban is – az immunrendszer aktiválódik. Az aktiválódás során azok a sejtek is aktívabbá válnak, amelyek az idegrendszert ellenségnek tartják és ez által nagyobb az esély újabb károsodás létrejöttére, azaz a betegség progressziójának növekedésére.

Továbbképzésünkön e tényeknek kézzelfogható eredményeit mutatjuk be.

Copyright © Neuro 2002 Bt.